Česko Norský most k demokracii zážitkem
 
Bridge2democracy

Výstupy

Součástí výstupu projektu je

  • Sada 25 karet demokratických nástrojů s jejich popisem a návodem, jak aktivitu aplikovat ve třídě.
  • Průvodce pro učitele svobodných demokratických škol

Česko-norský most byl překročen 

Projekt „Czech Norway Bridge to Democracy through real participation“ byl ukončen ke dni 31/01/2024. Než se ohlédneme za jeho průběhem a výsledky, především chceme sdílet velkou vděčnost poskytovateli grantu (EHP prostřednictvím DZS), partnerům projektu (Donum Felix. a Nyskolen) a celému našemu týmu ZŠ a SŠ CoLibri za skvělou spolupráci v rámci 18 měsíců tvořivé práce, sdílení a možnosti vyrůst jak na osobním, tak profesním poli všech zúčastněných. 

Celou zprávu si můžete přečíst tady.

13.12.2023 proběhne přednáška „Most k demokracii“ v sále Městské knihovny Tišnov.

Přednáška je součástí spolupráce školy CoLibri se školami Donum Felix a Nyskolen, v rámci projektu Česko Norský most k demokracii zážitkem, a bude zde možnost dozvědět se více o demokratických školách a sebeřízeném vzdělávání, demokratických institucích ve školách, ale například i o roli učitele ve 21. století. Budou představeny výstupy z projektu, škola CoLibri a jak to v ní funguje.

11.11.2023 proběhl na setkání Asociace svobodných demokratických škol v Údlicích u Chomutova workshop pořádaný školou Donum Felix, který seznamoval účastníky s projektem a kde bylo také prezentováno kurikulum pro žáky a učitele, které pod záštitou tohoto projektu vzniklo.

Kromě představení obsahu kurikula proběhlo také zamyšlení ve dvojicích na téma „Důvody proč být učitelem ve svobodné demokratické škole“

4.-11.11.2022 proběhla 1. Peer-learningová aktivita v ČR (9 účastníků – 3 CoLibri, 3 Donum Felix, 3 Nyskolen/ týdenní pobyt)

8.-12.5.2023 se uskutečnila 2. Peer-learningová aktivita v Oslu (3 učitelé z CoLibri a 4 učitelé z Donum Felix cestovali do Nyskolen). 

V rámci těchto návštěv pedagogové z CoLibri, Donum Felix a Nyskolen sdíleli zkušenosti z demokratického procesu vedení žáků v průběhu výuky a managementu demokratické školy. Došlo k výměně příkladů dobré praxe, uplatňování demokratických principů na školních sněmech, při řešení konfliktů a v rámci studentských projektů.

Vznikne kurikulum pro učitele Jak učit v demokratických školách, které bude představeno a šířeno na 3 workshopech nejen pro pedagogy demokratických škol. Kurikulum bude sloužit jak stávajícím, tak nově vznikajícím demokratickým školám, které zapojené instituce podporují.

Dalším výstupem projektu bude inovované kurikulum pro žáky a studenty věnované demokracii vytvořené podle kurikula již používaného v Nyskolen. Norské kurikulum bude přeloženo a zaktualizováno s ohledem na zkušenosti všech zapojených škol i na místní demokratické uspořádání.

V rámci 3 workshopů, vždy u každého partnera projektu a příjemce, budou prezentovány hlavní výstupy projektu a sdíleny osvědčené postupy svobodného demokratického učení s veřejností, většinou se zaměřením na učitele z demokratických škol.